Tips för hästfotografering!
DATUM: 2013-03-12 | TID: 14:33:05 | KATEGORI: Tilda

Bakgrund. Bakgrunden är viktig i alla bilder. Till exempel, om du ska fota hästen i en hage, men det finns en väg i bakgrunden. Hästen kanske blir superfin, blåser upp sig, spetsar öronen, men, om det kommer med en bil i bakgrunden då? Antingen redigerar du bort den, eller så får du ta en ny. Så bakgrunden är viktig, bakgrunden ska helst vara ren, utan bilar, kanske helt utan andra hästar och människor också?
Till exempel den här bilden, greta ser superfin ut, men hur fint är det med rött plåt i bakgrunden och en soptunna?
 
Vinkel. Vinkeln är också viktig. Självklart kan man ju ta lite roliga, sötfula bilder där man sätter sig "under" hästens huvud, såhär:
Bild från Lindas facebook.
Men man kanske också vill ta en fin bild på hästen, att ha med i en fototävling kanske? Man bör till exempel inte ta en bild snett bakifrån, eftersom det kommer se ut som att bakdelen är superstor, och huvudet är litet. Därför bör man alltid tänka "vad ska jag ha bilden till?" och tänk om det bara kaosar så du tänker att skitsamma, och tar ur en "ful" vinkel, så blir hästen dösnygg?..
 
Ljus. Ljuset kan man ju redigera, men ljuset påverkar ju bilden redan från start. Vill man ha en jätteljus bild, bör man ta med solen i ryggen så att det verkligen lyser om hästen, det kan bli som "streck" på bilden. Vill man ta en mörkare bild kanske man hukar sig lite med solen mot hästen, så att solen kommer precis bakom hästen så att hästen blir som en siluett?
Google bild.
 
Hästen. Hästen spelar såklart super mycket roll! Kanske är hästen helt lerinpackad, då kanske du vill ha en liten spontan fotning, sådär liksom passar på när du ska hämta den från hagen, men om du ska ha en "proffs" fotografering, kanske du inte ska låta hästen vara smutsig, eller du kanske borstar supernoga på rygg, hals, mage osv, men skippar benen? Kanske kan man ta med en borste ut och borsta bort på till exempel benen om hästen blir skitig under fotograferingen?
Bild från Lindas facebook.
 
 
Tog typ ett år att göra det här inlägget, jag kom på allt själv. Har ni några andra tips?




Ditt namn:


E-postadress: (publiceras ej)


Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?